سرگیجه حالتی است که در آن تعادل بدن را از دست میدهید و احساس سبکی بیش از حد در ناحیه سر دارید. همچنین چشمانتان سیاهی میرود. این حالت گاهی با حالت تهوع و از دست دادن قدرت جسمانی همراه میشود. در برخی از مواقع علت سرگیجه و سنگینی سر نگرانکننده نیست. در برخی از مواقع هم ممکن است از وجود یک بیماری خطرناک خبر بدهد.
در واقع یکی از شایعترین و متداولترین مشکلاتی که بیماران از آن رنج میبرند سرگیجه است. این عارضه باعث احساس ناخوشایندی در بیمار میشود که در برخی از موارد علت خاصی ندارد و در برخی موارد، نشانه مشکلات جدی در بیمار و زنگ خطری برای وقوع یک بیماری محسوب میشود.
اغلب افرادی که دچار سرگیجه میشوند، تصور میکنند که اشیای اطراف شان مدام درحال حرکت بر روی سرشان است در صورتیکه، این مساله در واقعیت اینطور نیست. این افراد همچنین، احساس میکنند سرشان سبک شده یا دنیای اطراف شان مدام درحال چرخش است.
بیماری منییر، سرگیجه حاد و سرگیجه وضعیت خوش خیم حملهای از عمدهترین دلایل سرگیجه هستند که درمان هر کدام از آنها شامل موارد خاصی است و تا حدود زیادی به علت ابتلا به سرگیجه مربوط میشود. مانورهای فیزیکی و تجویز دارو از مهمترین راهکارهایی است که برای درمان سرگیجه کاربرد دارد.
جالب است بدانید سرگیجه اغلب در افراد به صورت حملهای بروز پیدا میکند که به گفته پزشکان این حملات، اغلب تا یک یا دو روز ادامه خواهد داشت. تشخیص این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است، چراکه تشخیص بیماریهای مرتبط با سرگیجه برای درمان آن بسیار مهم است. به طور کلی علت سرگیجه مداوم و یا ناگهانی عبارت استاز:
دلایل و علت ایجاد سرگیجه
سرگیجه و کمبود آب بدن
ابتلا به بیماری منییر
1- سرگیجههای مکرر و ناگهانی: سرگیجههای منییر به صورت چرخشی است. این سرگیجه که خودبخود شروع و به طور ناگهانی متوقف میشوند. این سرگیجهها معمولا 20 دقیقه تا چند ساعت طول میکشند. این سرگیجهها اغلب با حالت تهوع شدید همراه میشوند.
2- از دست دادن شنوایی: یکی دیگر از علائم بیماری منییر از دست دادن شنوایی یا کاهش شنوایی است. این علامت بخصوص در اوایل ابتلا به بیماری شایع میشود.
3- احساس وزوز گوش: سرگیجههای منییر با وزوز گوش همراه میشود. صدای وزوز گوش درست مثل شنیدن یک سوت دائمی است که در گوش آن را احساس میکنید.
وجود عفونت و التهاب در گوش داخلی
کاهش شدید قند خون یا هیپوگلایسمی
افت فشار خون و ابتلا به سرگیجه
افت فشارخون هم یک علت سرگیجه مداوم عنوان شده است. این حالت باعث بروز احساس سبکی در ناحیه سر میشود. در مواقعی که میزان افت فشارخون بیش از حد است، غش و ضعف بدن را هم به دنبال دارد. در بیشتر مواقع افت فشارخون به دلیل مصرف غذاهای ترش و کاهش سدیم بدن اتفاق میافتد. ایستادن و یا نشستن بیش از حد در بروز سرگیجه مؤثر هستند.
ابتلا فرد به بیماریهای قلبی
سرگیجه دوران بارداری
کمبود ویتامین B12 در بدن
ابتلا به بیماری میگرن
میگرن وستیبولار یا سرگیجه میگرنی چیست
سرگیجه میگرنی یا میگرن وستیبولار به نوعی از سرگیجه گفته میشود که در افراد دارای علائم میگرن اتفاق میافتد. افرادی که دچار سرگیجه هستند احساس میکنند که آنها یا اشیا اطرافشان در حال حرکت هستند در حالی که در واقع اینگونه نیستند. سیستم دهلیزی گوش به سیستمی در گوش داخلی گفته میشود که وظیفه ایجاد تعادل در بدن را دارد.
میگرن غالباً با سردردهای دردناک همراه است، اما میگرن دهلیزی متفاوت است زیرا در این دورهها معمولاً سردرد وجود ندارد. بسیاری از افرادی که به میگرن کلاسیک (با اورا) مبتلا میشوند، میگرن دهلیزی را نیز تجربه میکنند، اما نه همه افراد.
افرادی که دچار سرگیجههای میگرنی میشوند معمولا علائم زیر را دارند:
- سرگیجهای که بیش از چند دقیقه طول میکشد.
- تهوع و استفراغ
- مشکلات تعادل
- حساسیت حرکتی شدید؛ هنگام حرکت سر، چشمها یا بدن، احساس مریضی یا سرگیجه شود.
- احساس گمراهی یا گیجی
- احساس ناپایداری، مثل اینکه در یک قایق هستید.
- حساسیت به صدا
- سبکی سر
- دیدن نورهای درخشان یا چشمک زن در بینایی (اورای میگرن)
- سردردهای یک طرفه و ضربان دار که با فعالیت بدتر میشوند.
برای درمان این نوع از سرگیجهها معمولا همان داروهایی که برای سرگیجه استفاده میشوند، تجویز میگردند. این داروها میتوانند علائم و نشانههای میگرن دهلیزی(وستیبولار) را تسکین دهند. این داروها به معالجه سرگیجه، بیماریهای ناشی از حرکت، حالت تهوع و استفراغ و سایر علائم کمک میکنند.
وجود بیماری کم خونی
تحریک مغناطیسی مغز و بروز سرگیجه
برخی از روشهای درمانی هم ممکن است به بروز سرگیجه منجر شود. در روش تحریک مغناطیسی مغز (TMS) که برای درمان افراد مبتلا به بیماریهای روانی و افسردگی استفاده میشود، الکترودهایی بر روی سر بیمار نصب میشود. در این روش درمانگر با ایجاد میدان مغناطیسی و اعمال آن از روی پوست سر اقدام به کنترل مغز و درمان اختلالات روانی میکند. تحریک مغز میتواند باعث بروز سرگیجههای موقت شود.
ابتلا به بیماری پارکینسون
ابتلا به بیماری آکوستیک نوروما
بیماریهای مرتبط با سرگیجه
برخی از عوامل میتوانند باعث تشدید احتمال سرگیجه شوند که به شرح زیر میباشند:
- ضربه یا آسیب فیزیکی به سر
- عفونت گوش
- مصرف داروهای خاص مثل داروهای ضد افسردگی
- افرادی که سابقه بیماری قلبی و عروقی دارند
علائم مرتبط با سرگیجه
همانطور که گفتیم بسیاری از بیماریها میتواند در ارتباط با به وجود آمدن سرگیجه موثر باشند که یکی از مهمترین آنها ” منییر” است. این بیماری نوعی اختلال در گوش محسوب میشود که یکی از مهمترین نشانههای همراه آن سرگیجه، کم شنوایی، وزوز گوش، و احساس پری گوش میباشند.
همانطور که در بالا هم عنوان کردیم حملات گوش گاه ممکن است به صورت ناگهانی اتفاق بیافتند که این باعث میشود تا بیمار دچار احساس ناخوشایندی شود. برخی از این حملات تا چند روز ممکن است ادامه داشته باشد و حتی ممکن است باعث تلوتلو خوردن بیمار و از دست دادن تعادل او شود.
گاه ممکن است بروز سرگیجه همراه با میگرن و سردردهای عصبی همراه باشد. میگرن یکی از اختلالات شایعی است که در بین مردم رایج و متداول است. به طوریکه، تحقیقات نشان میدهد حدود یک سوم افرادی که میگرن را تجربه میکنند در کنار آن دچار سرگیجه نیز میشوند.
“نوریت و لابیرنتیت”سومین بیماریای است که میتواند باعث بروز سرگیجه شود. این اختلال، التهاب عفونی گوش محسوب میشود و باعث میشود تا انتقال اطلاعات حسی از مغز به گوش دچار اختلال شود.
سرگیجه وضعیتی خوش خیم از چهارمین دلایل مرتبط با سرگیجه است که خوشبختانه این عارضه خطری برای بیمار به همراه ندارد اما به طور ناگهانی بروز پیدا کرده و باعث احساس کاذبی در بیمار میشود که تصور میکند که اشیا مدام درحال چرخیدن دور سرش هستند. البته، سرگیجه میتواند ناشی از عوامل دیگری مثل سن، فیستول پری لنف، شکاف مجرای نیم دایره فوقانی و نقص عملکرد دو طرف سیستم وستیبولار نیز باشند که بررسی و درمان هر یک از آنها بر عهده پزشک متخصص است.
علائم مرتبط با سرگیجه عبارت انداز:
- سردرد
- حالت تهوع
- از دست دادن تعادل در هنگام راه رفتن
- استفراغ
- تعریق
- نوسان دید
- حرکات غیرطبیعی چشم
- زنگ زدن گوش
- کم شنوایی
- اختلال در راه رفتن
سرگیجه ناگهانی شدید کوتاه یا طولانی به چه علتی رخ میدهد
چه عواملی باعث ایجاد سرگیجه ناگهانی میشوند
علت سرگیجه صبحگاهی چیست
چگونه سرگیجه صبحگاهی را کاهش دهیم
سرگیجه در سالمندان و راههای رفع آن
چه عواملی باعث ایجاد سرگیجه در سالمندان میشوند
درمان سرگیجه در افراد مسن و سالمند
چه زمانی سرگیجه در کودکان خطرناک است
سرگیجه در زنان
به طور عمده اکثر بیماریهای گوش داخلی و مغز دارای علائم سرگیجه هستند. گاهی اوقات عفونت یا مشکلات عصبی در زنان میتواند باعث بروز سرگیجه شود. بیماریهایی همانند فشار خون پایین، اضطراب، مشکلات عصبی و مشکلات قلبی باعث بروز احساس عدم ثبات و پایداری بدون احساس ضعف و یا چرخش خواهند شد. در این شرایط بهتر است سریعتر به پزشک معالج مراجعه شود.
در صورتی که سرگیجه در زنان به صورت چرخش کاذب محیط اطراف باشد؛ ممکن است ناشی از ابتلا به بیماریهای گوش داخلی باشد. برخی از این بیماریها عبارتند از:
- عفونت در ناحیه گوش داخلی؛ مانند لابیرنتیت(labyrinthitis) یا نوریت دهلیزی.
- سرگیجه موضعی حملهای خوش خیم (BPPV)؛ وضعیتی که در آن حرکات خاصی از سر باعث ایجاد احساس چرخش میشود.
- بیماری منییر(menieres-disease)
- میگرن
افت فشار خون ارتواستاتیک،آریتمی و سایر مشکلات قلبی، کم خونی،اضطراب، دارو، بارداری و شیر دهی نیز از متداولترین دلایل بروز سرگیجه در زنان هستند.
سرگیجه وضعیتی حملهای خوش خیم چیست
درمان سرگیجه وضعیتی حملهای خوش خیم (BPPV )
متخصص شنوایی شناس برای درمان این بیماری از مانورهای حرکتی مختلفی استفاده میکند تا ذرات کریستالی شناور در مجرای نیم دایرهای را به جای اصلی خود در اوتریکول بازگرداند.
برای درمان این بیماری ممکن است پزشک متخصص گوش، علاوه بر روش درمان با مانورهای حرکتی، مصرف داروهایی همچون بتاهیستین را توصیه کند. در شرایط نادری که روشهای دیگر به نتیجه نرسد، پزشک ممکن است روش جراحی را توصیه کند. در این روش، ازبستن استخوان برای مسدود کردن بخشی از گوش داخلی شما که باعث سرگیجه میشود استفاده میشود. این روش مانع از ایجاد عکس العمل کانال نیم دایره در گوش به حرکات ذرات یا به طور کلی حرکات سر میشود. میزان موفقیت در این نوع از عمل جراحی حدود 90٪ است.
سرگیجه چه زمانی خطرناک است؟
اگر برخی اوقات یا همیشه دچار سرگیجه میشوید بهتر است در صورت مشاهده این علائم این عارضه را جدیتر بگیرید:
- زمانیکه سرگیجه همراه با ضعف و ناهماهنگی شدید عضلات و نشانههای عصبی همراه باشد
- زمانیکه سرگیجه همراه با کم شنوایی یا ناشنوایی باشد
- بروز سرگیجههای ناگهانی بدون علت و موقعیت خاص
درصورت بروز سرگیجههای غیرعادی بهتر است سریعا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. با توجه به اینکه تشخیص علت ابتلا به سرگیجه و تسریع روند درمان از اهمیت بالایی برخوردار است لازم است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
مراجعه به هر پزشکی نمیتواند باعث حل مشکل شما شود چرا که این موضوع تخصصی است و بهتر است برای تشخیص و شروع روند درمانتان به یک پزشک یا مرکز متخصص و باتجربه در این حوزه مراجعه کنید تا از بروز عوارض جدی در آینده جلوگیری شود. بهتر است بدانید این عارضه ممکن است به علت تومور مغزی یا آسیب مغزی در فرد ایجاد شده باشد برای همین درمان سریع آن از اهمیت بسیاری برخوردار است.
افرادی که اغلب دچار سرگیجه میشوند اغلب آن را به این شکل تعریف میکنند:
- احساس نامتعادل بودن
- چرخیدن اشیا
- کج شدن سر
- احساس چرخش مدام
مهمترین دلایل داشتن سرگیجه به شرح زیر است:
- تومور مغزی
- سکته مغزی
- میگرن
- تشنج
- مصرف داروهای خاص
- بیماری عروق خونی
- آریتمی قلبی
- سندرم خستگی مزمن
- التهاب گوش داخلی
اما سرگیجه چگونه ایجاد میشود؟
- اختلال در تنظیم قند خون
- اختلال در سیستم قلبی عروقی
- اختلال در سیستم گوش داخلی
- اختلال در مغز و قسمت مخچه
تاثیر مصرف برخی از داروها در بروز سرگیجه را نباید نادیده گرفت. تحقیقات نشان میدهد مصرف داروهای ضد افسردگی، ضد تشنج، داروهای پایین آورنده فشار خون، قرصهای خواب، ریلکس کنندههای عضلات نقش موثری در بروز سرگیجه در افراد دارند.
پیشگیری از بروز سرگیجه:
با اینکه این عارضه نیاز به تشخیص و درمان به موقع توسط پزشک متخصص دارد اما انجام برخی از اقدامات میتواند از بروز کمتر آن جلوگیری کند که به شرح زیر است:
- فردی که مدام دچار سرگیجه میشود بهتر است اگر الکل مصرف می کند آن را قطع کند
- وقتی میخواهید از حالت خوابیده به نشسته برگردید این کار را به آرامی انجام دهید
- بیشتر آب بنوشید
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم
راههای درمان سرگیجه
سرگیجه اغلب بدون درمان بهبود مییابد. در صورت نیاز به درمان سرگیجه، پزشک متناسب با علت و علائم سرگیجه، مصرف دارو و تمرینات تعادلی را برای بیمار تجویز میکند. حتی اگر هیچ علتی برای بروز سرگیجه تشخیص داده نشود؛ داروهای تجویز شده و سایر روشهای درمانی ممکن است علائم را کنترل کنند. در ادامه برخی از روشهای درمان شرح داده شده است.
داروها
- قرص آب؛ اگر فردی به بیماری منیر مبتلا باشد، پزشک ممکن است یک قرص آب (ادرار آور) برای فرد بیمار تجویز کند. مصرف این قرص به همراه یک رژیم غذایی کم نمک ممکن است به بیمار در کاهش دورههای سرگیجه کمک کند.
- داروهای ضد سرگیجه و ضد تهوع؛ پزشک ممکن است برای تسکین و رفع فوری و سریع سرگیجه، گیجی و حالت تهوع، داروهایی را تجویز کند. این داروها شامل داروهای آنتی هیستامین و داروهای آنتی کولینرژیک هستند.
- داروهای ضد اضطراب؛ دیازپام (والیوم) و آلپرازولام (زاناکس) جزو گروهی از داروها به نام بنزودیازپینها هستند که ممکن است باعث اعتیاد و خواب آلودگی شوند.
- داروهای پیشگیری برای میگرن؛ برخی از داروها ممکن است به جلوگیری از حملات میگرن کمک کنند.
درمانهای حرکتی
مانورهای درمانی ویژهای برای جابجایی کریستالهای گوش داخلی وجود دارد که به درمان سرگیجه منجر میشود.
- توانبخشی تعادل و سرگیجه؛ در این نوع از درمان توانبخشی، به فرد بیماری تمرینات خاصی آموزش داده میشود تا سیستم تعادل نسبت به حرکت کمتر حساس شود.
- روان درمانی؛ این نوع درمان ممکن است به افرادی که سرگیجه ناشی از اختلالات اضطرابی دارند،کمک کند.